Er werden geen wijzigingen bevolen aan het vorige verslag van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 06-04-2021 openbaar gedeelte, waardoor het van ambtswege is goedgekeurd conform de voorgelegde tekst.
Gelet op het belang van een evenwichtige spreiding van het sociale woonaanbod in de gemeente Kinrooi en een kwaliteitsvolle, kernversterkende centrumontwikkeling die een ruimtelijke sanering mogelijk maakt, is het aangewezen dat de gemeente Kinrooi de bouwgrond in eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij Landwaarts cvba, gelegen aan de Melkerijstraat en de Grote Kerkstraat in het centrum van Kinrooi, gedeeltelijk verwerft.
Deze eigendom, in het gewestplan bestemd als woongebied, heeft in totaal een oppervlakte van 71a 99ca (loten 1, 2, 3 en 4 op het metingsplan opgesteld door landmeter-expert Mathieu Rutten op 23 maart 2021).
De sociale huisvestingsmaatschappij Landwaarts cvba is bereid de voormelde loten 1, 2, 3 en 4 tegen de schattingsprijs van € 1.369.512 (190,24€/m²) te ruilen met de gemeente Kinrooi.
Zowel voor de gemeente Kinrooi als voor Landwaarts cvba is het belangrijk om sociale woningbouw te realiseren. Voor de gemeente Kinrooi is het van belang dat de ontwikkeling van de site naast de kerk in haar totaliteit bekeken wordt, tot aan de Breeërsteenweg dus. Voor Landwaarts cvba is evenwel de verwervingskost van bijkomende gronden in die zone te hoog om daarna nog tegen een aanvaardbare prijs woningen aan haar doelpubliek te kunnen aanbieden.
Voor de gemeente Kinrooi biedt deze verwerving opportuniteiten om de site op een kwaliteitsvolle wijze te ontwikkelen, in die zin dat dit bijdraagt aan de bloei en de versterking van ons centrum.
De gemeente Kinrooi kan de volgende eigendommen aanbieden in het kader van deze ruil:
1. In het woonreservegebied Ophoverveld tussen de Dikke Linde en de Landweg in Ophoven hebben de gemeente (9a50ca) en het OCMW Kinrooi (30a21ca) samen 39a 71ca gronden in eigendom;
2. In de gemeentelijke verkaveling tussen de Meierstraat en de Veldstraat in Kessenich wordt 1ha 11a 61ca niet-ontwikkeld woongebied aangeboden. De totale overgedragen oppervlakte bedraagt 1ha 52a 66ca (1ha 20a 96ca + 31a70ca), waarvan 1ha 11a 61ca (83a 87ca + 27a 74ca) bouwrijp is na aanleg van de infrastructuur en waarvan het resterende deel van 41a 05ca (37a 09ca + 3a 96ca) bestemd is voor wegzate en na aanleg van de wegenis gratis terug wordt overgedragen aan de gemeente;
3. Het woonreservegebied tussen de Kampstraat en de Breeërsteenweg, bekend als de site van de voormalige technische dienst van de gemeente Kinrooi met een oppervlakte van 1ha 07a 39ca wordt aangeboden;
4. In het woonreservegebied aan de De Belder en de Bongertestraat te Ophoven wordt 73a 60ca (deels bouwzone en deels woonuitbreidingsgebied) aangeboden;
Om te vermijden dat de gemeente Kinrooi een opleg in gelden moet betalen, wordt de volgende optie voorgesteld:
- verkoop van een gedeelte van de aandelen van de gemeente in Landwaarts Sociaal Woonkrediet;
- het in reserve houden en voorlopig niet verwerven door de gemeente van 15a 91ca in het centrum van Kinrooi, zoals dit goed staat afgebeeld als lot 4 op het metingsplan van landmeter-expert Mathieu Rutten van 23 maart 2021. Over deze grond kan de bijkomende afspraak worden gemaakt dat de gemeente het werkplaatsgebouw mag afbreken op eigen kosten en dat er een pop-up park mag aangelegd worden door de gemeente in samenspraak met Landwaarts;
Dit voorstel betekent dat er geen inbreng in gelden nodig is.
Gelet op het voorgaande heeft het OCMW besloten om het perceel grond, kadastraal gekend onder Kinrooi, 4de afdeling, sectie B nummer 964/B en deel van nummer 965/A, groot 30a 21ca voor een geschatte waarde van 45.315 euro, in te brengen ter verwezenlijking van de voorgestelde ruil.
Overeenkomstig artikel 303 §3 van het decreet lokaal bestuur rapporteert de algemeen directeur jaarlijks aan de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Op 1 juli 2019 keurde de ocmw-raad het klachtenreglement goed. Er werd overeenkomstig dit reglement een systeem van klachtenbehandeling opgezet, waarbij burgers via de website, maar ook fysiek via het onthaal, toegang hebben tot een klachtenformulier. In Woonzorgcentrum Zorgvlied werden in het jaar 2020 8 klachten en 1 suggestie ontvangen. Binnen de andere OCMW-afdelingen werden er geen klachten ontvangen. De raad voor maatschappelijk welzijn nam hier kennis van.
nihil
Logo Limburg vzw is belast met de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen en doet dat in samenwerking met lokale en regionale partners in Limburg, waaronder de lokale besturen.
In het bijzonder ondersteunt Logo Limburg Kinrooi bij de uitbouw van een integraal preventief gezondheidsbeleid. Logo Limburg biedt hiervoor zowel kant- en klare thematische materialen aan, materialen voor procesbegeleiding en effectieve procesbegeleiding en coaching op maat.
In het meerjarenplan 2020-2025 van Kinrooi is er aandacht voor gezondheidspromotie en ziektepreventie. Meer gezonde burgers in een gezond Kinrooi is de finaliteit.
Ten gevolge van covid-crisis is het belang van gezondheidspromotie en ziektepreventie nog meer dan ooit duidelijk geworden. Effectieve gezondheidspromotie en ziektepreventie is integraal en gebeurt in samenwerking met lokale en regionale partners waarvan Logo Limburg een belangrijke is.
De goedkeuring van de verlenging van de erkenning van Logo Limburg Vzw is derhalve aangewezen.
Het deel OCMW van de geïntegreerde jaarrekening van gemeente en OCMW Kinrooi dient jaarlijks, conform het decreet lokaal bestuur, vastgesteld te worden door de raad voor maatschappelijk welzijn. Vervolgens wordt de geïntegreerde jaarrekening 2020 deel OCMW ter goedkeuring (=definitieve vaststelling) aan de gemeenteraad voorgelegd.
De geïntegreerde jaarrekening 2020 van gemeente en OCMW Kinrooi heeft een budgettair resultaat van het boekjaar van 5.736.987 euro. Het gecumuleerd budgettair resultaat bedraagt 6.570.149 euro.
De meerjarenopdracht voor het leveren van warme maaltijden aan de dorpsrestaurants dient vernieuwd te worden. We wensen deze meerjarenopdracht voor 2021-2023 via de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking op te starten.
In dit kader zullen we 11 leveranciers de mogelijkheid bieden een offerte voor het bijgevoegd bestek in te dienen.
Er werden geen wijzigingen bevolen aan het vorige verslag van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 06-04-2021 besloten gedeelte, waardoor het van ambtswege is goedgekeurd conform de voorgelegde tekst.
Er zijn geen vragen of opmerkingen en de aanrekeningen worden unaniem goedgekeurd