De gemeenteraad van de gemeente Kinrooi, Provincie Limburg, in vergadering overeenkomstig de wet:
Gelet op de beschikkingen van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Overwegende dat het bestaande reglement fusieschuttersfeest gemeente Kinrooi, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 8 mei 2023, op vraag van de schutterijen dient aangepast te worden, meer bepaald artikel 7 en 12;
Gelet op het overleg over het fusieschuttersfeest op 11 april 2024;
Overwegende dat alle schutterijen van de gemeente Kinrooi op de hoogte zijn van alle voorgestelde wijzigingen aan het reglement;
Gelet op de artikelen 285, 286 en 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 die de bekendmaking van de gemeentelijke reglementen organiseren;
BESLUIT:
Artikel 1.- Het fusieschuttersfeest van de gemeente Kinrooi wordt georganiseerd met deelname van de acht schutterijen van de fusiegemeente Kinrooi, elk jaar op een vrije zaterdag tijdens het schuttersseizoen tussen 1 mei en 31 augustus.
De datum wordt vastgesteld door de organiserende vereniging.
De deelnemende schutterijen ontvangen een herinneringsmedaille van het gemeentebestuur.
Artikel 2.- De volgorde voor de organisatie van het fusieschuttersfeest wordt door de deelnemende schutterijen vastgelegd. Wijzigingen in die volgorde kunnen ook alleen maar goedgekeurd worden met onderlinge toestemming van de deelnemende schutterijen.
Artikel 3.- Het programma :
14.00 uur : Optocht van de deelnemende schutterijen in uniform. De volgorde wordt vastgesteld door de organiserende schutterij.
14.30 uur : Openingsschoten door de genodigden
15.00 uur: Kaartverkoop en inschrijving twaalftallen en drietallen. Inschrijving drietallen
Tussen 15.30 en 16.00 uur : Aanvang schietwedstrijden
Einde kaartenverkoop : Aanvangsuur schietwedstrijd + 30 minuten
De twaalftallen schieten eerst, gevolgd door de drietallen.
De kaarten moeten na afloop van elke ronde voor controle op het secretariaat worden binnengebracht.
Het verdere verloop van de wedstrijd wordt bepaald door het aantal deelnemende ploegen. Vanuit het secretariaat zal de aanvang van elke volgende ronde worden afgeroepen.
20.3O uur : Aanvang laatste ronde of voltooien van de laatst aangevatte ronde.
21.30 uur : Bekendmaking winnaar fusiefeest en prijsuitreiking door een afvaardiging van het gemeentebestuur.
Artikel 4.- De wisselbeker wordt uitgeschoten met 1 twaalftal per schutterij en gevormd door leden van eenzelfde schutterij.
De drietallen nemen deel aan de schietwedstrijd voor geldprijzen en worden eveneens gevormd door leden van eenzelfde schutterij.
Artikel 5.- Gedurende de ganse wedstrijd wordt geschoten op blokjes van 1,5 cm x 1,5 x 1,5 cm ribbe.
Iedere schutter van het twaalftal en van de drietallen schiet vijftien schoten (5 x 3 schoten).
Ieder schot telt als zijnde 1 ronde.
Artikel 6.- Wanneer een schot wordt gemist, wordt dit aangetekend op de schietkaart en de desbetreffende ploeg blijft gewoon doorschieten, ongeacht het aantal missers.
Op het einde van de wedstrijd worden de punten van het twaalftal van elke schutterij samengeteld. De schutterij met het meeste rake punten wint de wisselbeker en de eerste prijs van het fusiefeest.
Bij gelijke stand van het aantal rake punten wordt de winnaar bepaald door te kijken per ronde wanneer er werd gemist. De schutterij die het meeste ronden geschoten heeft zonder te missen wint het fusiefeest. (OLS systeem).
Indien er dan nog steeds geen winnaar bekend is, zal overgegaan worden tot loting van de winnaar.
Bij het bepalen van de winnaar worden de jeugdkaarten niet in aanmerking genomen. Zij strijden voor een aparte prijs.
Bij gelijke stand van de twaalftallen en/ of drietallen wordt het prijzengeld gedeeld onder de twaalftallen en / of drietallen met een gelijke stand.
Bij de vaststelling van de winnaar bij de jeugd, wordt eerst gekeken naar het aantal punten, daarna wie het langst heeft geschoten per ronde zonder te missen. Indien er dan nog een gelijke stand is wordt er geloot voor de beker. Het prijzengeld wordt gelijk verdeeld tussen de winnende jeugdkaarten.
Artikel 7.- De prijs voor de schietkaarten van de twaalftallen wordt vastgesteld op 24 euro per schutterij.
De prijs voor een schietkaart voor drietallen wordt vastgesteld op 6 euro per kaart.
Artikel 8.- Een schutter kan slechts op één kaart deelnemen aan de wedstrijd. Indien er voor het vormen van de drietallen één of twee schutters te kort zijn dan kan een combinatiekaart bekomen worden waarop één of twee schutters, naar gelang het geval, in combinatie met een ander drietal kan deelnemen aan de wedstrijd. Slechts indien geen andere mogelijkheid bestaat mag een schutter uit een twaalftal worden ingeschakeld voor het vormen van de combinatiekaart.
Indien er te weinig schutters zijn voor het vormen van een 12-tal bepaald loting welke schutters dubbel schieten/mogen combineren.
Artikel 9.- De buksmeester test voor aanvang van de wedstrijd de buks op de eerste vijf blokjes van de middenlat van de schietboom aan de kant die voor zijn schutterij is voorbehouden. Hij bekomt vijf blokjes per buks.
De toelating om met het testen van de buks te beginnen wordt gegeven vanuit het secretariaat.
Gedurende het ganse verloop van de wedstrijd wordt er voor de voet geschoten, d.w.z. er mag geen enkel normaal te schieten blokje worden overgeslagen. Er wordt altijd van buiten naar binnen en van boven naar beneden geschoten.
Artikel 10.- De schietkaarten van de twaalftallen en drietallen die na de eerste ronde niet om 16.3O uur op het secretariaat zijn binnengekomen worden uitgesloten van verdere deelname van de wedstrijd. Het inleggeld wordt niet terugbetaald.
De optekenaars moeten na elke ronde de kaarten voor controle binnenbrengen op het secretariaat. Ze dienen terug afgehaald te worden bij het afroepen van de aanvang van de volgende ronde.
Artikel 11.- Om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd voor de wisselbeker moet elke schutterij met een twaalftal inschrijven. Het aantal drietallen en jeugdkaarten zijn vrij te bepalen door het aantal aanwezige leden per schutterij.
Artikel 12.- De helft van de opbrengst van de kaartverkoop van de 12-tallen dient als prijzengeld en wordt in onderling overleg verdeeld.
De opbrengst van de kaartverkoop voor drietallen wordt, na aftrek van 1 euro per schutter voor gemaakte onkosten, integraal uitgekeerd. Per drie drietallen wordt één prijs voorzien. De grootte van de prijzen wordt bepaald door de inzet.
Een bijkomende jeugdprijs van 7,50 euro buiten het inleggeld dient voorzien te worden door de inrichtende vereniging voor de jeugd.
Een jeugdkaart kost 1 euro.
Voor de jeugd worden er 10 x 3 rondjes ( schoten ) georganiseerd . Bij iedere ronde van de grote schutters schiet de jeugd 2 rondes.
Voor de indeling van de jeugd wordt de indeling van de bond gebruikt.
Tot en met 9 jaar : categorie C
10, 11, 12 jaar : categorie B
13, 14, 15 jaar : categorie A
Men dient voor aanvang van de wedstrijd de geboortedatum op de kaart te vermelden.
Het gemeentebestuur stelt volgende prijzen ter beschikking :
1. Wisselbeker gemeentebestuur Kinrooi voor de winnaar van het fusiefeest. Deze wisselbeker wordt eigendom van de schutterij die hem driemaal achter mekaar wint zonder onderbreking.
2. Herinneringstrofee voor de winnaar van het fusiefeest.
3. Herinneringsmedailles voor de schutters van het winnend twaalftal.
4. 3 prijzen voor de winnaar jeugd (wanneer er een jeugdprijs overblijft moet deze teruggegeven worden aan de gemeente).
Om de 3 jaar, ter gelegenheid van de 3-jaarlijkse mis, zorgt het gemeentebestuur voor een bloemenkrans.
Artikel 13.- Alvorens over te gaan tot de prijsuitreiking, worden de voorzitters van de schutterijen samengeroepen. Onder de voorzitters wordt de uitslag besproken en eventuele noodzakelijke lotingen uitgevoerd. Pas nadat iedere voorzitter akkoord gaat met de uitslag, wordt overgegaan tot de prijsuitreiking.
De wisselbeker wordt door de schepen van cultuur uitgereikt aan de voorzitter van de winnende schutterij.
De leden van het twaalftal van de winnende schutterij en de winnaar van de jeugd (per categorie) ontvangen ieder een herinneringsmedaille, naast de gewonnen geldprijs.
Artikel 14.- Jeugd tot 16 jaar kan deelnemen aan het windbuksschieten.
Artikel 15.- De organiserende vereniging dient te zorgen voor voldoende schietbomen, reserve-materiaal en harkvernieuwers. De deelnemende schutterijen bieden hulp bij het opzetten van nieuwe harken voor de schietbomen waarop zij schieten.
Artikel 16.- Elke schutterij behoudt het toegewezen nummer van de optocht ook tijdens schietwedstrijden. De schutterij met nummer 1 in de optocht schiet op boom 1 links. De schutterij met nummer 2 in de optocht schiet op boom 1 rechts en zo verder. (Andere indelingen zijn mogelijk).
Artikel 17.- De schutterijen leveren onderling een optekenaar. Nummer 1 tekent op voor nummer 2, nummer 2 tekent op voor nummer 1 en zo verder.
Elke schutterij moet minstens 2 optekenaars beschikbaar houden.
Artikel 18.- De toegang tot het feestterrein is gratis.
Artikel 19.- De prijs van de consumptiebon en de verkoop van extra-consumpties (bv. hot-dog, broodje met worst en toeslag etc.) wordt gekoppeld aan het reglement van de Bond van Schutterijen Maas en Kempen. In jaarlijks overleg kan de prijs aangepast worden door de schutterijen.
Artikel 20.- Door deelname aan het fusieschuttersfeest onderwerpt elke schutter zich onvoorwaardelijk aan de bepalingen van dit reglement. Bij eventuele meningsverschillen beslist de organiserende vereniging na overleg met de aanwezige leden van het gemeentebestuur en de voorzitters van de deelnemende schutterijen.
Artikel 21.- Dit reglement vervangt alle vroegere reglementen en wijzigingen.
Artikel 22.- Deze beslissing op te nemen in de lijst van besluiten die conform artikel 285 van het decreet lokaal bestuur op de website geplaatst wordt, in toepassing van artikel 286 van het decreet lokaal bestuur de inhoud van dit besluit kenbaar te maken op de gemeentelijke website en deze bekendmakingen conform artikel 330 van het decreet lokaal bestuur ter kennis te brengen aan de toezichthoudende overheid.